Wednesday, February 16, 2011

hantu penanggal(1)

ada sejenis hantu yang seringkali didampingi oleh bidan-bidan zaman dahulu yang di namakan hantu penanggal. Hantu ini mendampingi bidan tersebut setiap kali mereka menyambut ibu-ibu yang akan bersalin.

bilamana perempuan yang telah mengandung cukup bulan itu memgeluarkan darah nifas, bidan ini akan merasa loya-loya kepingan ingin mengecap darah sebagaimana yang pernah ia kecapi sebelumnya. apabila ia dapT MENGAMBIL URI TERSEBUT, ia akan memakan uri tersebut. ini akan menjadikan wajahkan kelihatan semakin cantik dan muda.amalan kwsyaitanan ini telah lama di di ketahui dan amalkan oleh penduduk Babylon purba yang bayak berhubungan dengan jin itu.

maka ibu yang cerdik, yang inginkan anaknya yang bersalin dan cucunya yang baru keluar itu selamat, mereka akan cepat-cepat minta uri tembuni dari bidan tersebut untuk di bersihkan dann di tanam. ini kerana sekiranya bidan tersebut dapat mengambil uri tersebut dan membawanya pulang kononnya padahal ia memakannya, maka kedua-dua anak dan ibu terdedah kepada syaitanorang-orang tua zaman dahulu berpesan kepada ibu yang bakal melahirkana anak dengan satu petua tentang pantang larang hantu penanggal ini. ia pantang benda-benda tajam. itulah sebabnya orang-orang tua menyarankan agar sanggutkan duri mengkuang yang sifatnya berduri tajam di bawah rumah di mana wanita tersebut akan melahirkan anak. dengan itu, hantu penanggal itu tidak akan databf ke tempat tersebut . maka dengan izin Allah terselamat mereka dan anak mereka dari kekeringan darah yang boleh menyebabkan kematian.

ibu yang melahirkan anak dan mereka yang menemani ibu juga di suruh supaya membacakan al fatihah, ayat al kursi 7X dan 3 qul 3 kali bila memasuki ruang yang akan melahirkan bayi.


bilamana hantu itu datang, hantu ini makan darah dan uri orang baru bersalin. Sekiranya hantu ini tidak di haling dari meminum darah , ibu yang bersalin itu akan tumpah darah dengan banyaknya. Kebiasaannya ibu yang tumpah banyak darah akan mati.

Menurut cerita orang-orang tua lagi, bidan yang mengamalkan ilmu hitam ini memanglah takut kepda benda-benda tajam seperti mengkuang.

demikianlah orang zaman dahulu berhati-hati dari syaitan, bukannya seperti pemuja-pemuja cerita hantu yang dengan cara meminatinya seolah-olah mereka memanggil hantu-hantu tersebut datang kepada mereka.


bilamana ibu yang melahirkan anak tidak tahu membaca pendinding tadi, inilah banyak masalah yang berlaku yang kadang-kadang menjerumuskan kepada dosa yang besar.


setelah generasi bidan ini mati, muncullah pula pewaris-pewaris yang tidak berminat lagi dengan hantu pemeliharaanini,hantu syaitan lain pula yang muncul ...

No comments: