Wednesday, January 2, 2013

Nabi tidak mnum susu campur madu

Di riwayatkan bahawa Aus Ibn Khulah telah membawakan sebekas  susu bercampur madu kepada Rasulullah SAW Lalu Rasulullah SAW menolaknya. Nabi Bersabda: aku tidaklah mengharamkan minuman ini tetapi aku me3ninggalkannya kerana tawadhu.




Kisah ini memberikan penjelasan kepada kita bahawa makanan yang baik bilamana di makan satu-satu tidaklah menjadi lebih baik bilamana di campur antara satu sama lain. 


this story explains that  any healthy food which is good if we take it  one after one should not become  better than if we compound them together in one cup.


dalam erti kata yang lain, makanan itu seperti manusia juga. ada perkahwinan yang baik kerana bertemu dengan jodoh yang baik, ada juga yang yang tidak bagus kerana bertemu dengan jodoh yang tidak sesuai.


dalam kisah ini, Rasulullah SAW tidakmahu menerima susu yang di kahwinkan dengan madu tetapi di sana ada pula hadis yang di sebut hadis talbina iaituhadis  yang menerangkan tentang Rasulullah SAW menyarankan  susu supaya di campurkan dengan barli  kepada seorang pesakit.


kalau kita satukan beberapa hadis lain, kita akan dapati bahawa Rasulullah bukan sahaja tidak mencampurkan atau mengahwinkan susu dan madu malahan juga baginda tidak mencampurkan susu dan ikan, susu dan telur dan susu dan daging.
kenapa? inilah soalan yang kita mahu mencari jawapannya dfi sini melalui hadis ini.


dewasa ini sudah banyak pihak yang menemui kesimpulan dalam kajian mereka tentang susu yang di campur ke dalam teh. 
kesimpulann kajian-kajioan berautoriti ini menjelaskan bahawa dalam teh ada kandungan yang di namakan anti oksida. Peranan anti oksida itu bukan sahaja untuk anti penuaan sebagai mana yang ramai di minati oleh manusia lebih-lebih lagi gadis-gadis muda dan wanita-wanita yang tidak mahu tua  malahan lebih itu ia bersifat pencuci sehingga boleh membunuh bengkak-bengkak dalam badan termasuk untuk membunuh kanser. 

bilamana seseorang itu mencampurkan susu ke dalam teh, susu tersebut akan berperang dengan teh tersebut. akibatnya anti oksida yang terdapat dalam teh tersebut tewas di tangan susu yang kuat dan gagah perkasa itu. maka penawar yang bersifat anti kanser itu menjadi hilang. maka dapatlah kanser tumbuh dengan lebih mudah di dalam badan manusia tersebut. bayangkanlah sekiranya manusia itu membantai minuman tersebut setiap hari selama beberapa tahun yang panjang, apa yang akan berlaku kepada dirinya. 

bayangkan pula sekiranya kita telah mengambil minuman tersebut secara yang lebih kerap setiap hari, apa yang mungkin berlaku selepas 20 tahun. ?

lihatlah gejala barah yang melanda masyarakat dunia hari ini.

kajian ini menerangkan bahawa susu, sebagai minuman yang kuat dan gagah berpowerful  dengan power yang hebat-hebat- adalah hero yang boleh membunuh hero-hero lain bilamana mereka di tempatkan dalakm  satu gelanggang.

mungkin kajian ini akan menjadi satu jawapan awal kepada satu lagi jawapan yang akan timbul atau akan di temui di masa yang akan datang bilamana produk yang mencampurkan susu dan madu ini di kaji semula baik buruknya setelah ia berleluasa dalam pasaran. maka pada waktu itu, kebenaran hadis ini pasti akan terserlah dengan terang benderang yang paling agung sekali.


secara realitinya, memang kita seringkali di tipu oleh kapitalis-kapitalis yang pentingkan keuntungan dengan membuat produk-produk yang mempesonakan. inilah bodohnya kita.

tewas dan di jajah oleh kebodohan dan nafsu makan


Di riwayatkan bahawa Aus Ibn Khulah telah membawakan sebekas  susu bercampur madu kepada Rasulullah SAW Lalu Rasulullah SAW menolaknya. Nabi Bersabda: aku tidaklah mengharamkan minuman ini tetapi aku me3ninggalkannya kerana tawadhu.




Kisah ini memberikan penjelasan kepada kita bahawa makanan yang baik bilamana di makan satu-satu tidaklah menjadi lebih baik bilamana di campur antara satu sama lain. 


this story explains that  any healthy food which is good if we take it  one after one should not become  better than if we compound them together in one cup.


dalam erti kata yang lain, makanan itu seperti manusia juga. ada perkahwinan yang baik kerana bertemu dengan jodoh yang baik, ada juga yang yang tidak bagus kerana bertemu dengan jodoh yang tidak sesuai.


dalam kisah ini, Rasulullah SAW tidakmahu menerima susu yang di kahwinkan dengan madu tetapi di sana ada pula hadis yang di sebut hadis talbina iaituhadis  yang menerangkan tentang Rasulullah SAW menyarankan  susu supaya di campurkan dengan barli  kepada seorang pesakit.


kalau kita satukan beberapa hadis lain, kita akan dapati bahawa Rasulullah bukan sahaja tidak mencampurkan atau mengahwinkan susu dan madu malahan juga baginda tidak mencampurkan susu dan ikan, susu dan telur dan susu dan daging.
kenapa? inilah soalan yang kita mahu mencari jawapannya dfi sini melalui hadis ini.


dewasa ini sudah banyak pihak yang menemui kesimpulan dalam kajian mereka tentang susu yang di campur ke dalam teh. 
kesimpulann kajian-kajioan berautoriti ini menjelaskan bahawa dalam teh ada kandungan yang di namakan anti oksida. Peranan anti oksida itu bukan sahaja untuk anti penuaan sebagai mana yang ramai di minati oleh manusia lebih-lebih lagi gadis-gadis muda dan wanita-wanita yang tidak mahu tua  malahan lebih itu ia bersifat pencuci sehingga boleh membunuh bengkak-bengkak dalam badan termasuk untuk membunuh kanser. 

bilamana seseorang itu mencampurkan susu ke dalam teh, susu tersebut akan berperang dengan teh tersebut. akibatnya anti oksida yang terdapat dalam teh tersebut tewas di tangan susu yang kuat dan gagah perkasa itu. maka penawar yang bersifat anti kanser itu menjadi hilang. maka dapatlah kanser tumbuh dengan lebih mudah di dalam badan manusia tersebut. bayangkanlah sekiranya manusia itu membantai minuman tersebut setiap hari selama beberapa tahun yang panjang, apa yang akan berlaku kepada dirinya. 

bayangkan pula sekiranya kita telah mengambil minuman tersebut secara yang lebih kerap setiap hari, apa yang mungkin berlaku selepas 20 tahun. ?

lihatlah gejala barah yang melanda masyarakat dunia hari ini.

kajian ini menerangkan bahawa susu, sebagai minuman yang kuat dan gagah berpowerful  dengan power yang hebat-hebat- adalah hero yang boleh membunuh hero-hero lain bilamana mereka di tempatkan dalakm  satu gelanggang.

mungkin kajian ini akan menjadi satu jawapan awal kepada satu lagi jawapan yang akan timbul atau akan di temui di masa yang akan datang bilamana produk yang mencampurkan susu dan madu ini di kaji semula baik buruknya setelah ia berleluasa dalam pasaran. maka pada waktu itu, kebenaran hadis ini pasti akan terserlah dengan terang benderang yang paling agung sekali.


secara realitinya, memang kita seringkali di tipu oleh kapitalis-kapitalis yang pentingkan keuntungan dengan membuat produk-produk yang mempesonakan. inilah bodohnya kita.

tewas dan di jajah oleh kebodohan dan nafsu makan



5 comments:

Anonymous said...

you are talking nonsense.

kanser jadi sebab minum teh campur susu?

research cakap, mungkin protein dalam susu is capable to bind with the antioxidant in the tea. which make it useless.

BUT, mende ni tak mengakibatkan kanser

yang jadikan kanser ialah free radical and carcinogen.

teh yang xde antioxide x menyebabkan kanser.

sama macam minum air kosong. air kosong xde antioxide. so kalau sume orang minum air kosong kanser makin banyak berlaku ke?

ape masalah kalau minum teh susu hari2? ade reseach ckp dapat kanser?

antioxide bukan ade kat teh je. banyak lagi makanan ade AO. berry, green vege.

cerdik la sikit

varsity alchemist said...

from my understandings,betul la tu. kalo org tu ade tendency kena cancer, kalo minum teh susu stp hari, cancer xkn berkurang tp setiap hari akn bertambh since mmg sifat dia yg xbole control cell growth kn?pfft..sng ny ckp org xcerdik.

nway thanks for sharing this valuable info dear blogger :)

Noor Saffa' said...

TERIMA KASIH USTAZ! Penerangan ustaz memerlukan logik akal dan pemikiran yg panjang yg mana consequences yg akan berlaku pd jangka ms panjang.

Alhamdulillah saya belajar banyak perkara baru ustaz terima kasih

Nasri Nasir said...

Teh susu bukan punca kanser. Yang jadi kanser sebab hisap rokok, radiation radioactive, processing food yang banyak guna bahan pengawet free radicals dan carcinogenic, faktor genetik,exposure kepada bahana carcinogenic di luar atau tempat kerja.

Nasri Nasir said...

Teh susu bukan punca kanser. Yang jadi kanser sebab hisap rokok, radiation radioactive, processing food yang banyak guna bahan pengawet free radicals dan carcinogenic, faktor genetik,exposure kepada bahana carcinogenic di luar atau tempat kerja.