Monday, May 13, 2013

mengapa bayi zaman dulu tak mudah terkena kuning berbanding dengan bayi zaman sekarang?


saya ada bertanya seorang tua yang berpengalaman luas  tentang perkara ini,zaman dahulu kita tak berapa mendengar ada bayi yang di ancam demam kuning dalam peratusan yang begitu tinggi berbanding dengan bayi zaman sekarang yang seolah=olah setiap bayi yang di lahirkan terpaksa terdedah kepada ancaman ini.???

 ia menjawab mungkin zaman dahulu orang beranak kat rumah yang di kelilingi oleh pokok=udara sentiasa bertukar, bayi tersebut telah menerima sihat sedari awal lagi berbanding dengan zaman sekarang , orang ramai terpaksa bersalin di hospital. Hospital adalah tempat kotor yang udaranya adalah beredar di tempat yang sama.=udara recycle.  kuman kuning dari seseorang bayi yang terdahulu telah hidup di situ untuk di warisi oleh  setiap bayi yang baru lahir terus menerima jangkitan kuning yang telah ada di hospital tersebut
demikian juga bayi sekarang di lahirkan dalam air=corn. hakikat buruknya lahir dalam air=corn tidak pernah di bincangkan oleh sesiapa tetapi hakikatnya seorang yang di lahirkan di bawah situasi yang asal itu lebih baik daripada lahir dalam keadaan situasi yang di ubah.

ketahanan bayi zaman lampau lebih baik bilamana beberapa waktu asal selepas kelahirannya, bayi tersebut di mandikan secara tabie seperti air panas, tetapi bayi sekarang sudah di dedahkan dengan pelbagai produk semenjak beberapa saat keluar dari perut ibunya. bedak baby johnson, dan macammacam product ini mempunyai kesan kesan tertentu kepada bayi yang tidak pernah di kaji apatah lagi untuk di ceritakan ke dalam masyarakat.


itulah  komennya. sejauh mana benar sukar juga untuk saya putuskan. kita perlu lebih banyak mengkaji dan belajar lagi dan janganlah hanya asyik menerima seadanya sistem dan product yang telah di bekalkan oleh golongan bukan kita.


No comments: